20 Nisan 2005

Edgar Allan Poe'ya Saygılarımla...


Edgar Allan Poe

Onun için bilimkurgunun babasıdır desem abartmış olur muyum? Hiç zannetmem.

Kısa öykülerinden;
"Şişede Bulunan Elyazması"'nda ( Ms. Found in a Bottle ) bir gemi kazasından kurtulan kazazedenin bilinmeyen bir gemide yaptığı, Güney Kutubu'nda son bulan yolculuğundaki Güney Kutubu benzetmesiyle,
"Hans Phfaal'ın Duyulmadık Serüveni"'nde ( Hans Phfaal-A Tale ) Hollandalı bir körük yapımcısının, alacaklılarından kurtulmak için yaptığı balonla Ay'a seyahatindeki atmosfer ve dünyanın uzaydan görünümü ile ilgili yazdıklarıyla, dönemin bilimsel kaynaklarından sonuna kadar yararlanan ve buradan aldığı bilgileri olağandışı hayalgücüyle birleştiren bazen de çarpıtan bu dehaya, bilimkurgunun babası demek abartı olamaz.

Jules Verne'in tabiriyle; "...ve herşeyi fizik kanunlarıyla açıklarmış gibi yapıyor, ki gerektiğinde gerçekten icat da ediyor.". Ancak o kadar inandırıcı bir yazım tarzı var ki. Bugün bile bir balonla Ay'a ulaşılabileceğine inanabilirim.

Genelde kısa öyküleri ve şiirleriyle tanınan, aynı zamanda polisiye türünün de öncülerinden olan Poe, ilk ve son roman denemesi olan "Arthur Gordon Pym'in Maceraları" ile Jules Verne'e de ilham kaynağı olmuştur.

Verne, bu tamamlanamamış romanın önsözünde;"...öykü bu şekilde kesiliyor. kim sonunu getirir ki? Benden daha gözüpek ve daha küstah biri, bu olanaksız şeyler arazisinde ilerleyecektir" diyor.
Hala o kişi çıkamadı ve çıkacağa da benzemiyor.


Jules Verne

Teşekkürler Poe...

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home